Thursday, March 17, 2011

Eaststreets frukostbullar

det här är min vän gösta.



han är inte särskilt pastellig och han låter som ett helt tröskverk, men vänner, dom dömer man ju inte, eller hur. han hjälper mig i köket, klagar aldrig och han är low maintenance. väldigt viktiga egenskaper hos en vän, tycker jag. idag har han hjälpt mig att baka bröd. världens smarrigaste frukostbullar närmare bestämt. såhär ser dom ut;



om någon är sugen på receptet, så kommer det här.

superlätta frukostbullar

5 dl fiberberikade havregryn
3 dl fint rågmjöl
1 dl linfrö
2 tsk salt
7 dl mjölk eller vatten
2 msk olja
50 g jäst
8 dl vetemjöl (ungefär)

och hur gör man sen då?

jo, blanda alla torra ingredienserna i en skål. värm vätskan fingervarm och häll ner den i mjölblandningen. häll i oljan och smula i jästen. kör allting i bakmaskinen tills det är en gojsig röra. har man ingen sån där fin vän eller man kanske vill ha snygga armar till beach -11, ja då går det bra att röra på egen hand.

nu ska vetemjölet i och sen ska det knådas i fem minuter innan det ska jäsas under bakduk i 30 minuter.

sätt ugnen på 225 grader celcius, tryck ut degen i en bakform som är ungefär 30x40cm stor. dela med kniv i 16 bitar, pensla med vatten och strö över lite havregryn. tryck lätt över degen så att det fastnar. nu ska den jäsa igen. 30 minuter.

in i ugnen, 20-25 minuter. ta ut och låt svalna. njut eller frys in.

lättare än så blir det bara att köpa färdiga. men hur kul är det?

No comments:

Post a Comment